Name
Chika Chika Chika
Live In
KualaLumpur,Malaysia
  Date Of Birth
21 April 1986
  Education
Degree In Architecture, UKM
  Love
Colors
Shopping
CRV
Hyundai Coupe
Wise Peoples
Food
Graphics
  Loath
Cats / Animals
Homework
Kids
Alarm
Stupid Peoples

Chika's Twitter:


Youniverse Personality Test

Hit Counter
Hit Counter

Since 20 May 2005



Sunday, October 26, 2008

Men-dadih

Atas permintaan ramai (ewah), ini dia tutorial membuat dadih (tanpa dadah) tapi mendadahkan (aik?) Dadih mendadahkan atau dadih bukan dadah, janganlah peduli sangat. Sebab pembuatan dia tetap sama. Rasa pon akan sama (cuma antara manis dengan kurang manis saja)

Janganlah lelong ayat banyak sangat. Go, buat dadih!

BAHAN-BAHAN :

  1. Serbuk dadih (tutorial ini menggunakan 1 packet)
  2. Susu cair (1 tin)
  3. Gula (sepuluh sudu besar. Sebelas pon boleh. Dua belas pon boleh. Lapan puloh pon boleh kalau badan anda kental)

NUMBER ONE.

Tentulah anda memerlukan serbuk dadih (like drug addict one la. How to hisap dadah without dadah? How?) Jadi, go beli serbuk dadih first, and then you need susu cair and sugar. TIGA bahan saja. Hayyoh, why la so easy?

INGAT! :

Bila anda buka packet serbuk dadih, anda bukan saja akan jumpa serbuk dadih (in color) malah akan jumpa satu packet kecik ibu gula. JANGAN buang. Itu ibu gula. Bukan bahan pengawet I warn you (eceh) Sebab makcik saya pernah nak buang gula kecik neh dulu sebab dia ingat itu bahan pengawet. Tanpa gula kecik neh, buruk padahnya ( yes, warning!)

NUMBER TWO.

Boil water dulu. Sampai menggelegak (like lautan bara in dragon Ball). Sukatan air ialah 3L. No, no, no! Of course you don’t have to sukat dalam makmal. Don’t! Jangan! Anda cuma ikut ukuran Mineral Bottle 1.5L tu (yes, yang besar) Air sebanyak dua botol mineral water.

Masukkan 10 sudu gula (is enough) Kalau suka nak manis sikit, tambahla lagi satu sudu. (this is totally CHIKA I tell you) Kalau orang kata 10, Chika akan buat 11. Kalau orang kata 11, Chika akan buat 12. Because Chika suka makan manis (well, badan kental) Ewah.

Masukkan susu cair sebanyak 1 tin (dengan kasih sayang dan dari lubuk hati) Kacaulah sampai mendidih-didih. (Jangan sesekali lupa untuk menanam kasih sayang sepanjang sesi pembuatan)

NUMBER TWO.

Sambil menunggu campuran gula dan susu mendidih, janganlah termenung di depan periuk. Sebaliknya pergilah menyusun bekas-bekas. Supaya kerja menjadi sistematik dan anda pon kelihatan beauty with brains. (HAHA) Susun pon secara perfect, jangan cincai. Ingat, buat kerja dengan sistematik sekali.

Kacau kacau kacau (Dengan kasih sayang, berapa kali nak bagitau neh?)

Sekarang boleh masukkan serbuk dadih (Saya tahu anda sudah menggelupur tak sabar nak mendadih) Apalah Chika neh, lambat sangat nak kasi sign suruh masuk dadih. HAHA. Masukkan dengan cermat supaya anda tidak comot. (eceh) Kemudiannya, gaul. Dan masukkan sekali gula kecik tadi. MESTI MASUKKAN. Gula tersebut sangat powerful. (entah kenapalah Chika cakap macam neh, tak tahu)

Gaullah mereka dengan sebati supaya mereka mencipta kasih sayang secara sendiri. Macam yang saya dah cakaplah. Dadih saya dibuat secara kasih sayang. Malah campuran ini dibiarkan berkasih sayang sampai mendidih-didih (maksud dia, memang gila hot punya kasih sayang) watdehel? Never mind. Tahukah sekarang sudah jadi apa? Yes, sudah siap! Dadih sudah pon menjadi dadih. Anda pula sudah pon menjadi pembuat dadih. Apalagi, hooray lah di depan periuk panas tersebut!

NUMBER THREE.

Tuangkan ke dalam bekas-bekas. Masukkan ke dalam peti sejuk. Oyya. Kadang-kadang boleh dapat 40 bekas. Kadang-kadang kurang sikit. Bergantung kepada magik. Di luar kuasa Chika. Entahlah. Memang magik.

Baiklah. Sudah pon siap. Jangan lupa, mulakan dengan Bismillah. Akhiri dengan Alhamdulillah. Kemudian boleh hooray atau sorak sekeluarga. Sepanjang pembuatan pula, semai kasih sayang yang berterusan dalam hati. Dadih yang dibuat tanpa kasih sayang akan memberikan nilai psikologi yang kurang baik kepada deria rasa. (Teori neh Chika punya)

Senang bukan? Tapi, apsal macam susah jek bila membaca tutorial yang saya bagi neh? Itulah. Saya telah menyusahkan cara pembuatan dia supaya kedengaran BOMBASTIK. Buat dia senang ja. Cuma Chika telah menggoreng ayat supaya kelihatan sukar. Maka, maruah saya pon takda terkantoi. Nanti anda pon akan mengeluh ; hek eleh! senang ni jek buah dadih? Menyesal aku kagum dengan Chika yang kononnya terror buat dadih setiap hari tuh. Biasalah. Nama lagi Chika. Memang pandai ambik kesempatan untuk jaga kepentingan diri dia. Kalau saya tak goreng ayat kasi nampak susah payah sikit, kang kantoi pulak Chika masak benda yang tak mencabar langsung.

HAHA. Anyway, senang bukan? Ingin tahu bagaimanakah rasa dadih yang dibuat oleh Chika? Anda cubalah buat mengikut setiap inci nasihat dan tutorial di atas. Jangan skip mana-mana part pon. Pasti sama rasa dia. Kalau tak jadi, maksud dia … anda membuat secara tidak tulus. HAHA. Jadi, tanya sama hati.

Okay, esok malam… saya nak tengok semua blog anda bercerita tentang dadih! KAH KAH KAH. Hek eleh, janganlah tanya je lebih. Bukan sikit punya semangat saya ajar neh. HAHAHA. Oyya. Dadih di atas berperisa Keladi (Yam). Dadih favorite Chika ialah Vanilla. Chika tidak mensarankan anda mencuba perisa Blueberry sebab tak sedap. Tapi kalau nak cuba juga, cubalah. Takda menjejaskan aku pon. HABIS. Pergi buat dadih go!

 

1 Congteng-conteng:

Blogger utopia conteng...
hai salam kenal..
emm dadih mmg sedab
org depan umah saya jual benda nie..
tapi xpernah beli lagi..
sbb tunggu dia bgi je
hahaha
1:06 AM  

Post a Comment

 


This is a personal weblog. Fully monitored by the owner. Before you proceed, please be informed that you are now under a DICTATOR rules.

"dictator" is generally used to describe a leader who holds and/or abuses an extraordinary amount of personal power, especially the power to make laws without effective restraint by a legislative assembly.
Source : Wikipedia.org

  Is your mental functioned well? Okay, proceed. And err... welcome.


 


 

THEWARDROBE

The Engagement

 



 

Klasik

www.flickr.com

Copyright Reserved
Created by : Chikadior  Date : 7 June 2008
"... the rest is still unwritten ..."