Name
Chika Chika Chika
Live In
KualaLumpur,Malaysia
  Date Of Birth
21 April 1986
  Education
Degree In Architecture, UKM
  Love
Colors
Shopping
CRV
Hyundai Coupe
Wise Peoples
Food
Graphics
  Loath
Cats / Animals
Homework
Kids
Alarm
Stupid Peoples

Chika's Twitter:


Youniverse Personality Test

Hit Counter
Hit Counter

Since 20 May 2005



Monday, November 10, 2008

Clinique

Ini adalah entry ulangan dari http://nurulism.com (8 september 2008). Sila ke nurulism.com untuk entry terbaru.

Sudah beberapa minggu tidak berkosmetik. (But wearing eyeliner won’t hurt). I stopped using my Clinique sekejap. Setiap hari hanya mencuci wajah dan bergembira dengan Johnson’s compact powder. Sahaja. Enough. Tidak usik moisturizer, toner, facial mask mahupun facial scrub lagi.

Damn lah sangat. Aku boleh terlupa yang muka aku fobia dengan toner. Thus selama ini, I am using Air Mawar (any air mawar samada Mustika Ratu’s or any other Ratu’s). Kulit aku sensitif sangat dengan toner.Lebih 3 tahun tidak menyentuh toner (Yes, toner. I called it air acid) Namun, keghairahan remaja menyebabkan aku membeli Clarifying Lotion (the toner) from Clinique. Pakai dan pakai secara seksa (Not that the toner ada gigi gigit my face tetapi baunya very clinical. Tajam sangat). Tapi aku tak terancam sangat dengan baunya since aku suka bau hospital. Yes, bau ubat. Aku suka. (That’s why lah aku ni like your potential doctor wannabe. Watdehel?) Okay, move on.

Cerita dia macam ni. Setelah terbeli (Yes, terbeli means… not really wanted to buy but magically bought the items and magically paid for them. Sangat magik, see). Setelah seminggu pakai, kulit mula peeling (of course la buruk) dan keluar semua harta karun (read : jerawat) )dari dalam kulit. Berteriakan aku seperti ini ; aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (see, banyak huruf A, means memang gred A punya jerit ). Memang gila teruk muka dibuatnya. Sampai mak aku kata dia nak bawak aku pergi jumpa doctor suruh doctor korek semua ‘harta karun’ tersebut. Hayyoh.

Aku begitu sedih dengan kondisi diri yang parah. Aku pon menasihati diri sendiri untuk berhenti ber-toner. Alhamdulillah. Kulit sedang pulih. Namun begitu terdapat kesan-kesan yang sangat dramatik. Pendek kata, muka aku buruk tak macam muka kau. Atau kalau diterjemahkan ayat neh berbunyi; Muka kau lagi cantik dari muka aku yang peeling dan berparut jerawat. Terima kasih sebab kata muka aku buruk (aik?) HAHAHAHA.

Teladannya cerita ini, aku ingin berkongsi sesuatu. Tahukah bahwa kadang-kadang produk yang kita pakai itu tidak tepat untuk kondisi kulit kita? Kita pon sangat gigih berdikari menenyeh muka dengan semua produk kosmetik dan facial treatment itu dengan azam untuk menjadi cantek. Namun kita tidak faham, atau telah salah faham. Bahawa masalah kulit kita adalah disebabkan oleh produk tersebut. Aku sudah alaminya banyak kali. Termasuklah salah makan pil sampai menyebabkan kulit peeling (kulit aku memang suka peeling)

Toner. Sebenarnya bukan semua kulit sesuai dengan toner. Toner adalah satu produk yang sangat strong (like Ultraman Gaia) dan sangat acidic. Kalau mendapati kulit anda menunjukkan symptom yang sama macam aku (iaitu berjerawat keluar secara pukal dan luarbiasa tanpa mengira putaran menstruasi di samping berlaku pengelupasan) anda mungkin tidak sesuai ber-toner. Gunalah Air Mawar. And I love Air Mawar (rose water, cannot drink one) Sebenarnya aku mahu menyarankan semua orang menggunakan air mawar. HAHA. Why? Sebab bau dia sangat soft dan juga tidak strong untuk muka.

Bukan menyalahkan Clinique. Aku pernah guna Sanden Brook (Australia’s). Pon sama. Belum disebutkan jenama-jenama lain yang telah selamat ke longkang. Air mawar sangat murah. Mampu dibeli setiap hari (of course kau jangan beli setiap hari hoi!)

Tetapi, aku sangat sukakan Clinique. Make up dia pon not bad (eventhough they are not a specialist in cosmetics) Aku sangat berpuas hati dengan liquid foundationnya. Smooth dan matte I must say. Tak dilupakan loose powdernya sekali. Two favorite items of mine. Yang sangat memuaskan hati. Tetapi toner dia sangat menjahanamkan. Blame my skin.

Kenapakah tiba-tiba bercerita tentang produk kecantikan kulit?
Sebab aku hendak kulit yang cantik dan sihat menjelang wedding.
Nasib baik aku tak kawen bulan ni ( Ramadhan berkahwin? ). Kalau berkahwin dalam waktu terdekat ini, sangat sedihlah hati. Sebab sangat burok muka neh.
Terima kasih sebab kata aku buruk. AHAHAHAH.

Beberapa bulan sebelum wedding. Harus menjaga kulit secara gigih. Err. Jaga berat badan juga. Erk. Anyway, my weight siang tadi is (X+1)kg. Mana boleh like that! Bukankah sepatutnya berat siang ialah Xkg dan selepas berbuka barulah boleh manjadi (X+1)Kg.

Realitinya : My weight is (X+1+1)Kg or equal to (X+2)Kg Tak guna! (musnahkan penimbang berat. Pijak dia. Pijak. Pijak sampai dia takut dengan aku! HAHA)

 

13 Congteng-conteng:

Blogger bozzobattousai conteng...
aku laki takyah pakai clinique, pegi klinik klu nak MC je....
2:08 AM  
Blogger Chika Chika conteng...
hahahahahhahahaaha
:P
2:49 AM  
Blogger Liyana conteng...
beli Clinique set, tapi toner jarang guna. Sekali sekala guna untuk hilangkan daki di kaki... berkesan. Cuba lah (err, kalau tak tau macam mana nak habiskan toner & terlebih duit..hehe).
5:06 AM  
Blogger myadlan conteng...
tiba2 update kt sini plak.. eh.. mekap jela tebal2.. pasti tak nampak cela di wajah chika yg cute itu.. huhu
7:16 PM  
Blogger yonna bebot =) conteng...
apakah?
update cni :p
7:10 PM  
Anonymous kusu conteng...
perempuan kalau pasal produk kecantikan ni tak pernah habis.. ada je..hehe

salam chika :D
9:45 AM  
Blogger sultan conteng...
aik... aku x penah pun pkai benda2 tu sume. hihi...
11:13 AM  
Blogger Princess Liyana conteng...
hihi..kadang2 geram tgk penimbang berat..mcm salah je;p
9:30 PM  
Blogger Chika Chika conteng...
liyana :
okek i nak try. Toner, meh sini datang dekat tapak kaki meh. ekeke.


adlan :
cela tetap cela, adlan :( eh eh. tersedih pulak. hehe


yonna:
lepas rindu la.


kusu :
memang betul. sama macam lelaki suka nak jadi gagah segagah-gagahnya. wanita suka jadi cantek secantek-canteknya. haha


sultan:
bagusla tak pakai. hidup lebih tenang.


liyana:
kita mmg suka salahkan penimbang berat. padahal dia tak berdosa.
11:23 PM  
Blogger Princess Liyana conteng...
huhu..mmg penimbang tu tak bosa..ahaha..tk leh terima kenyataan jer..wakaka
12:18 AM  
Blogger StingRay conteng...
wow..cik berantai kuning... ^^
5:01 PM  
Blogger ^aNgRiAni^ conteng...
salam chika
suka nengok blog ni

shantek :D
11:33 PM  
Blogger [ Eclipse ] conteng...
ala, promosi perfume clinique baru di midvalley X)~
12:53 PM  

Post a Comment

 


This is a personal weblog. Fully monitored by the owner. Before you proceed, please be informed that you are now under a DICTATOR rules.

"dictator" is generally used to describe a leader who holds and/or abuses an extraordinary amount of personal power, especially the power to make laws without effective restraint by a legislative assembly.
Source : Wikipedia.org

  Is your mental functioned well? Okay, proceed. And err... welcome.


 


 

THEWARDROBE

The Engagement

 



 

Klasik

www.flickr.com

Copyright Reserved
Created by : Chikadior  Date : 7 June 2008
"... the rest is still unwritten ..."