Name
Chika Chika Chika
Live In
KualaLumpur,Malaysia
  Date Of Birth
21 April 1986
  Education
Degree In Architecture, UKM
  Love
Colors
Shopping
CRV
Hyundai Coupe
Wise Peoples
Food
Graphics
  Loath
Cats / Animals
Homework
Kids
Alarm
Stupid Peoples

Chika's Twitter:


Youniverse Personality Test

Hit Counter
Hit Counter

Since 20 May 2005



Sunday, July 06, 2008

ORS

Home made ORS recipe
Preparing a 1 (one) litre oral rehydration solution [ORS] using Salt, Sugar and Water at Home

Mix an oral rehydration solution using one of the following recipes; depending on ingredients and container availability:

Ingredients:
  • one level teaspoon of salt
  • eight level teaspoons of sugar
  • one litre of clean drinking or boiled water and then cooled
    5 cupfuls (each cup about 200 ml.)

Preparation Method:
Stir the mixture till the salt and sugar dissolve.


I love ORS! HAHA. Berkesan dow. Tak sure ORS berkesan untuk penyakit apa. Tapi untuk semua penyakit, aku akan telan ORS dan juga panadol. Sesak nafas, ORS. Sakit perut, ORS. Muntah-muntah, ORS. Mungkin bila sakit hati mahupun sakit jiwa, aku akan telan ORS juga. Lagi-lagi setelah mendapatkan recipe ini. Tak payah belanja RM3 untuk 6 sachet ORS.


Err... thank you doctor
:D

Gila gelaklah aku. Bukak-bukak email je, dapat recipe neh! Apakah? HAHAHA. Ada siapa-siapa gila ORS lagi? Bolehlah cuba recipe ni di rumah. Tapi aku sebenarnya masih suka yang dibeli di klinik sebab semacam mengandungi bahan kimia tambahan. Yang merangsang psikologi dengan lebih cepat. Tahukah kenapa aku rasa nak gelak dengan email neh? Sebab aku baru selamat meminum segelas ORS selepas lunch tadi. Demi perut yang sangat sakitlah. Padahal macam tak berapa rasionallah dan tidak tepat untuk permasalah hormon. ORS! ORS! Doctor neh macam tahu-tahu je yang aku baru mengambil ORS. HAHAHA.
 

6 Congteng-conteng:

Blogger pphoenix conteng...
ORS tu ape?
asal mcm xpenah mkn jek?
3:11 PM  
Blogger Chika Chika conteng...
oral rehydration solution.
Air garam.
haha
3:16 PM  
Blogger curseshadow conteng...
This comment has been removed by the author.
6:17 PM  
Blogger curseshadow conteng...
uiks.. baru sy tau pasal ORS.. ingatkan same cam ABS(Anti-lock Break System) atau ERT(Ekonomi Rumah Tangga).. rupe2nye air garam.. wahh.. tq
6:19 PM  
Blogger faizul heder conteng...
minum la air garam utk kesihatan anda
6:39 PM  
Blogger Chika Chika conteng...
zul - kalau tak berapa suka dikenali sebagai air garam, boleh juga ORS diterjemah menjadi Orang Rajin Sakit. Which is refer to me, myself... and I. sekian terima kasih.

Ejon - masalahnya aku tak sure air garam ni kenapakah begitu menyihatkan walaupon pada penyakit2 yang tidak relevan. musykil.
7:00 PM  

Post a Comment

 


This is a personal weblog. Fully monitored by the owner. Before you proceed, please be informed that you are now under a DICTATOR rules.

"dictator" is generally used to describe a leader who holds and/or abuses an extraordinary amount of personal power, especially the power to make laws without effective restraint by a legislative assembly.
Source : Wikipedia.org

  Is your mental functioned well? Okay, proceed. And err... welcome.


 


 

THEWARDROBE

The Engagement

 



 

Klasik

www.flickr.com

Copyright Reserved
Created by : Chikadior  Date : 7 June 2008
"... the rest is still unwritten ..."