Name
Chika Chika Chika
Live In
KualaLumpur,Malaysia
  Date Of Birth
21 April 1986
  Education
Degree In Architecture, UKM
  Love
Colors
Shopping
CRV
Hyundai Coupe
Wise Peoples
Food
Graphics
  Loath
Cats / Animals
Homework
Kids
Alarm
Stupid Peoples

Chika's Twitter:


Youniverse Personality Test

Hit Counter
Hit Counter

Since 20 May 2005



Tuesday, December 27, 2005

Hari pertama Sem 2

Aku conteng utk mengadu.
Ko dengar sini Beylo!
Kisah hari pertama aku sbg student architecture..
sem 2...
macam siri samarenda...
yang baru nak mula episod satu...
yang byk aksi2 mengejut...
yg boleh melemahkan fungsi jantong...



Smlm encik Mazlan sms, bitau klas kul 9. Disebabkan aku ada tabiat suka dtg lambat, aku pon kuar dari bilik nak dekat kul 9. Masok2 je klas, tak sempat bernafas, melayang 2 helai kertas putih yang menentukan perit jerih kehidupan aku sem nih. Aku ngan Fara tergamam. (buat2 tak kenal dgn kertas superduper-horror tu). Kertas tu ialah kertas penerangan ttg PROJEK PERTAMA SEM 2! Okay, skang kamu sumer cepat teka apa persaaan aku. Dan semua warga studio yang tidak berdosa itu.

Imagine lekas!

1st day, kamu sangkakan kamu sgt free....
memandangkan jabatan2 lain hanya menguruskan pendaftaran kursus...
tiba2, blom sempat bersidang cerita setelah 2 bulan x jumpa member...
lecturer dua org masok,
kasi briefing dgn nada suara paling selamba dlm dunia...
memberitahu yg kamu akan punya projek utk sem yg sgt pendek ni.
Dia kata lagi...
jadual lebih pack.
masa lebih suntuk dr sem lepas.
projek lagi byk.
lepas memaklumkan semua berita 'gembira' itu...
kami dibahagi-bahagi mengikut group.
sekali lagi, dgn nada suara sorang arkitek yg tidak berdosa..
kedua-dua lecturer tu menyatakan...


lecturer yg beri arahan : projek pertama kamu akanbermula hari ni jugak! sekarang jugak!
kami yg menerima arahan : Huhhhh??? *jantong terasa nk gugur cam cempedak masak*
lecturer yg beri arahan : kali ni, kena design and construct.
kami yg menerima arahan : Huhhhh??? *jantong hampir gugur ke bawah*
lecturer yg beri arahan : kamu ada masa 3 hari utk siapkan model dan drawing. Jumaat ni kami tgk.
kami yg menerima arahan : Huhhhh??? *jantong gugur trossss*
lecturer yg beri arahan : construction tu kamu kena consider dia tahan utk 2 tahon.
kami yg menerima arahan : *nangis meraung-raung sampai melimpah ruah air mata dalam studio* (acah jer!)


So, tgh2 ari, time matahari tgh tunjuk kuat tu, kami semua pon keluar beramai-ramai dari studio ke tasek kejuruteraan. Masyaallah... terasa nak je aku sogokkan sesuatu supaya matahari tau kami tertewas dek bahangnya. Tapi nak buat, demi cita-cita kami yang mau jadi arkitek ni, dgn langkah sorang supermodel aku terjengket-jengket mengelilingi tasek. Group aku ialah Adian! (ishk, nama ni lagik!tak kuasa! wakakakak....) Ntah la. Surprise jugak time lec umumkan adian group aku. Mmg sepanjang research bawah matahari kuat tadi, kami byk berbual menggunakan kod2 rahsia yg org tak tau. Sbb hanya aku, adian ngan Farah yg simpan mcm2 kesah spastik sepanjang cuti ni. Alif, Nisa dgn Afiq Palapes pon group aku. Jadinya, berjalanlah kami 4 orang (Nisa tak sampai ukm lg) sekeliling tasek. Sambil menikmati air tasek yang kaku macam kena saket lumpuh, dgn airnya yg seakan-akan warna teh tarek pekat... yucky! Abis gatal2 kaki aku yg tak berkasut, tapi berselipar-selipi (akibat kaki yg melecet terok)





akhirnya kami dah pilih tapak. Dgn beberapa alasan yang waras campur tak waras. Yang pasti, kami hanya berjaya study arah matahari terbit dan terbenam. Arah angin kami tak sempat selidik memandangkan tgh hari terik camtu, angin pon segan mau lintas. Nak tunggu ptg, aku dah berambus naik Kausar nak dekat kul 2 ptg tadi. Sbb tgk semua pakat2 balik kolej, aku pon ajak farah jadi gadis penahan bas kat depan fakulti tu utk pulang ke Kausar. Maklumla, kete dah tiada lagi. Bluekk! Jgn sebot2 mau kete, sbb kete tu pon lom abis kes. Kesian kwn aku (pemandu masa kes). Skang kena layan mahkamah pulak. *aku mula nak emosi tinggi ni*



Pilu menyayat hati....bila je aku kuar dari studio dlm pukul 12.30 ptg... demi mendapatkan sebijik pemadam seringgit... Aku nampak keadaan fakulti yg sgt lengang. Macam panorama cuti semester masih berlangsung. Sebetulnya, semua student engineering sudah pulang ke pangkuan katil masing2. Kami? Kami sdg bertarung dgn semua agenda projek.


Projek pertama sem 2 : Observation Platfrom.


Dgn luas tapak 5 x 5 kaki, dan tinggi 10 kaki. Mmg saiznya kecik ajer. Apa sgtlah kalau dilukis dlm skala 1:50. Tapi masalahnya! Masalahnya! Masalahnya! Masalah yg sgt problem ialah kami kena construct betol2! *menangis hati aku yg feminine ni* Maknyanya kami akan jadi Buruh Kasar! Pekerjaan pilihan utama pendatang2 tanpa izin dlm Malaysia ni. Abisla.. aku sudah berkira-kira macam mana kami akan separuh mati dan dgn nyawa dipertaruhkan akan mengangkut kayu-kayu (yg akan menelan ringgit malaysia kami dgn sgt banyak), lepas tu main ketuk-ketuk tukul, main pasang-pasang bolt dan nat dan semuanya akan dilakukan dlm 3 atau 4 hari saja! Siap ajer construction ni, iaitu bila platform2 kami sumer dah berdiri dgn ketingian 10 kaki, sampai keliling tasek nampak mcm robot2 liar sdg memerhati tasek... kami kena siap2 ke Lumut! Utk apa? Utk projek 2, 3 dan 4. Kamu rasa apa perasaan aku skang? *kamu je la pikirkan*



aku sudah hilang semua kata...
apa lagi boleh aku bilang?
mau memberontak?
sedangkan aku yg tergila-gila mau jadi arkitek!
sekarang aku sudah humban seluruh kehidupan aku pada jalan ini..
mengundur?
ini bukan main kete kontrol...
boleh reverse sesuka hati...
ini bukan permainan!
ini satu kegilaan!!!!

aduh, kepala aku saket lagi.!
tangan aku lenguh.
kaki aku cedera.
badan aku rasa bisa-bisa...
senang cerita,
aku ni sorang pesakit lah!


Bunda!
Tadi bunda call...
Koleksi cerita bunda sgt byk.
Blom pon 48 jam aku jauh dari dia, bunda dah punya cerita yg sgt panjang. Macam sebuah hikayat yang tak berkesudahan. Membuatkan aku lama bertelepon dlm rintik ujan dgn bunda tadi siang. Terasa hidup kembali jasad aku yg macam hilang nyawa semalam. muahaha...

Teringat tiba2 kata-kata Encik Mazlan pagi tadi. Sambil tenang dia berkata, seperti dia hanya menyampaikan kisah biasa-biasa pada kami...Tanpa mempedulikan jantong2 kami yg tunggu gugur menyembah bumi.

Encik Mazlan : ingat nk bawak kamu gi Lumut tu lama sket. Tapi dah pulak kitorang nk g Thailand.
Kami : ikutttt!!
Encik Mazlan : *sengih* ikut boleh. support sendiri la...
Kami : Alaaaa..
En Azimin : kalau sempat, kamu leh gi Pangkor.
Encik Mazlan : sem ni, Jumaat kamu ada klas design. Mana yg suka balik tu, tak boleh la balik...
Aku : *terasa macam dia tuju ayat tu kat aku sorang*
Orang lain : Huwaa...!
Encik Mazlan : Sabtu pulak...
Kami : *saspen takot keje jadi buruh binaan 7 hari seminggu*
Encik Mazlan : Sabtu ... sains rumah tangga...
Kami : *gelak sakan... puas ati! naseb ada cuti boleh tido tak bangun-bangun*
Encik Mazlan : Surprise...!


Tak payah la surprise lagi!
Kami dah cukup ter-surprise dgn semua nih.
Okay, kena berenti conteng!
bukan sbb aku mau berenti...
tapi mau conteng sketch book pulak.
mau design platform!
jumpa lagi esok...
Kalau aku tak terkorban dek kesebokkan...
Doakan aku tidak terkorban..
supaya Beylo dpt diconteng lagi...


hibakan?...semalam aku dirumah, bergolek sakan seperti dunia ini tidak punya masalah walau sekecik kuman. Tapi hari ni, aku sudah pikul masalah dunia!


Lari! ! ! Capai sketch Book!
 

18 Congteng-conteng:

Anonymous fara-D conteng...
huhu!! aku baru je selesai menonton kiamat sudah dekat yg aku pinjam tuh...
sunggoh bemakna itu cerita!!!
dan pastu...tros aku baca blog ko nih....betapa aku sedar kesebokan yg sedang melanda...sempat lagik aku nonton?!!! huaaa!!!
malang menimpa...kepala aku dah stat saket ni...tapi aku taknak jadik cam sem lepas....lagipon kali ni keje group...tak adil la kalo aku dok senang lenang...

yeah nurul!!! come on!!!
mari kita berusaha ke medan jaya!!
chaiyok chaiyok!!!!!
11:40 PM  
Blogger Adian conteng...
hoho... sungguh detail teknik penceritaan kamu arini. hehe... yah, betapa "berwarna-warni" nya kumpulan kite (eventhough kumpulan paling jeles aku tgk ialah fara, ainul, beb, alias n guan). kumpulan kite ade org yg pernah dapat "title" dari aku dan ade salah seorang "trio" pemain utama drama of the year. haha. ingat! kumpulan ni utk THE WHOLE SEM. Kate2 en mazlan lagi, "sleep with them and die with them" haha, mungkinkah salah seorang akan tertewas kali ini? nntikan episod seterusnya. muahaha.

(waa panjangnye komen)
11:44 PM  
Anonymous fara-D conteng...
hulala.....mende yg ko jeles ngan kump aku nye adian oii????
12:57 AM  
Anonymous Shaira conteng...
Dah start new sem? Cepatnya. Good luck dik!
1:12 AM  
Blogger Deanz conteng...
Selamat berSem & Selamat tahun baru...
9:54 AM  
Blogger Adian conteng...
haha, sbb kump ko ade ahli2 geng. muahaha.
10:33 AM  
Anonymous dani neh conteng...
UKM ade wireless...
WAAAAAAAAAHHHHH... [meleleh kekaguman]
11:26 AM  
Anonymous Aash conteng...
bes tul stadi akitekce nih
11:35 AM  
Anonymous as3 conteng...
hohohohoh.. ganbattene chika-chan.. :D
3:18 PM  
Blogger NaSh conteng...
aku kagum ngan smgat ke'arkitek'kan korang ni...

alangkah beshnya kalau aku amek arkitek.. huhu
4:15 PM  
Anonymous famia conteng...
mcm bes je jd budak aki ni..hish jeelesss
4:18 PM  
Blogger Masy conteng...
ahahaha..sume org pon kata cambest jadik bdk archi..padahal korang tataw, masa diriku zaman2 student dulu, hanya bebudak archi,planning (kitorg le tu) dgn kekadang bebudak ID je yg jadik penunggu kat studio smpi siang. course lain?pakat2 tido, tgk wayang segala..huaaaaaaaaa....!!

*tu baru blaja,dekk..blom keje lagi..huahahahhahhaa..
4:56 PM  
Blogger ChikaDior conteng...
Fara & Adian ... best kan KSD? projek ni sgt tensen kan kpala! but still.. enjoy idop kitaaaaa... yehaaa!

kak shaira ... thanks kak shai..

deanz .. samat tahon baru... wish u all the best and may Allah bless.

dani .. jgn meleleh byk sgt... ahahah.... tp kat kolej slow. Kat fac besttt!

Aash ... sgt besttt!

As3 ... ganbatte as3!!!

nash ... kami sgt bahagia walopon kami sumer saiko...

famia ... mmg best! meh la join :p

masy ... tu la psl. Best mmg best tp malapetakanyer pon best gak. Tapi sgt enjoy dan happening... huwaaa... sy tammo keje!!!!
7:22 PM  
Anonymous Wizurai conteng...
internet kat kausar okey x?
berbaloi ke byr RM100?

p/s: nanti updet la... pc kat rumah lagi la...
9:49 PM  
Blogger ChikaDior conteng...
not bad laaa... tp kdg2 slow... maybe sbb skang kan free sebulan. Ramai yg guna. Nnt pas kena byr... agaknya ramai tak bayar, laju ar kot. (kalau la ramai tknak bayar..)
9:51 PM  
Blogger Tenno Miyake conteng...
Ala projek sikit je tu.. bukannya banyak sangat relax laa..

Buat slow2. Nanti siapla tu..
11:59 PM  
Blogger ChikaDior conteng...
erima kaseh... insyaallah akan siap jgak.. :)
12:55 AM  
Anonymous Anonymous conteng...
Enjoyed a lot!
» » »
4:03 AM  

Post a Comment

 


This is a personal weblog. Fully monitored by the owner. Before you proceed, please be informed that you are now under a DICTATOR rules.

"dictator" is generally used to describe a leader who holds and/or abuses an extraordinary amount of personal power, especially the power to make laws without effective restraint by a legislative assembly.
Source : Wikipedia.org

  Is your mental functioned well? Okay, proceed. And err... welcome.


 


 

THEWARDROBE

The Engagement

 



 

Klasik

www.flickr.com

Copyright Reserved
Created by : Chikadior  Date : 7 June 2008
"... the rest is still unwritten ..."